Troll        Tor        Friluftsliv        Mørketid        Shelfen        Trolltind-traversen

Risemedet 2727 moh                                                         Ved Trond Løvdal

Risemedet er det høyeste fjellet i nærområdet til Troll, og hører til fjellkjeden Gjelsvikfjella.
Ganske tidlig i overvintringa pratet Johan, Ola og jeg om at dette fjellet måtte vi bare bestige. At toppen trolig var ubesteget gjorde det enda mer fristende.
Fjellet

Vi hadde noen rekognoseringsturer på nærliggende fjell, blant annet avslutta vi mørketida med en kald, men flott tur til Buddamagen. Underveis tok vi bilder av Risemedet fra forskjellige vinkler for å planlegge hvilken rute som var tryggest å gå, og for å finne ut hvilken av de tre toppene som var høyest.
Vi måtte også finne en trygg rute inn til foten av fjellet. Vest for fjellet ligger Slithallet, en bre som skjuler en del sprekker, alt fra små til 2-3 meters bredde.

I oktober bestemte vi oss for å ta turen, men når dagen vi valgte kom var det dårlig vær. På slik et høyt fjell ville vi ha fint vær for å ivareta sikkerheten og nyte utsikten. Dessverre fikk vi ikke sjansen igjen før Ola hadde reist ut, så vi fikk klare oss uten ham.


Turen

Det er hektisk på Troll i november, men til slutt tok vi fri en søndag, og reiste (egentlig alt for tidlig) kl 0530. Første etappe gikk med scooter, det tok 45 minutt. Etter litt speiding hadde vi passert sprekkområdet i Slithallet og sto ved foten av Risemedet, på ca 1500moh.

Fra der vi startet går breen så å si sammenhengende helt opp til 200m under toppen. Vi hadde funnet ut på forhånd at det tryggeste var å gå i tau så langt. De første 300 høydemeterne gikk vi på en egg som var middels bratt. Det vi trodde var en snøskavl viste seg å være isbre, med noen sprekker i.
Etter dette flatet det litt ut, og vi gikk over på en ny bre som var fin å gå. Det var lite sprekker, kun noen små.  

Etter 2,5 time var vi endelig på toppen, og fikk den fantastiske utsikten over Gjelsvikfjella og ikke minst inn på Sydpolplatået. Platået ligger på ca 3500m, og når en kommer inn dit er alt bare hvitt.
Vi var litt uheldige med været, det var litt disig og heller kaldt. Vi hadde jo ønsket oss strålende sol, men den gang ei. GPS viste 2727 meter.

Turen ned gikk samme vei som opp. Vi brukte ca 9 timer på turen fra Troll, tur-retur. Tilbake på stasjonen rakk vi en dusj før middag, så gikk vi på jobb. 

Det er etter slike turer en tenker på hvor heldige vi var som fikk oppleve denne flotte naturen i Antarktis.

 

 Gjelsvikfjella. Tor ligger bakerst i bildet


.

Ruta, fra Buddamagen. - Sola er tilbake, seint i Juli.Majestetisk utsikt. Fjella fungerer som bredemning
 


Sydpolplatået bak Trond
Utsikt over Buddamagen og Jutulsessen til Trolltind