|
||||
Trolltind-traversen Ved Ola Storrø”Da er det bare å finne et godt feste for tauene, så rappellerer vi to taulengder, og ernede”. Trond oppsummerer kort der vi står ved foten av Trolltind etter å ha kommet ned igjen fra selve toppen. Johan og jeg nikker og begynner å se etter solid fjell å feste slyngene rundt. Det er 7 timer siden vi trasket av gårde over blåisen mot Grjotlia i strålende tidlig vårvær.
RutaTemperaturen om morgenen var -23, helt vindstille og med sol fra klar himmel. Perfekt antarktisk turvær, og nå skulle Trolltind-traversen gjennomføres.
Derfra langs egga nordover, ned og foran en markert pinakkel (som vi kaller Mannen), og så opp igjen et par hundre meter før det ville være tid for øks og stegjern. Breen under Trolltindane er bratt, og kan være isete med behov for sikring. På toppen av breen ville vi befinne oss i skaret mellom den nordre toppen, Trollguten og selve Trolltind som greit skulle kunne bestiges med litt klyving opp til ca 1950 moh på toppen. Heretter hadde vi planlagt å rappellere ned en eller 2 taulengder, fortsette nordover på isen et relativt kort stykke og deretter enkel nedfart på 600 høydemeter ned til Troll.
TurenDet var bitende kaldt med knirk under skoene over blåisen, forbi vårt lokale skistadion og bort til bunnen av Grjotlia. Opp gjennom den bratte steinura fikk vi etter hvert varmen, og oppe på topplatået var det tid for varm drikke og en rask enighet om å glemme Volkon i dag. Vi hadde jo vært der før, og vi visste ikke hvor lang tid bretraversen ville ta, det kunne jo være isete, og da ville det ta tid.….
Bortover ryggen, ned foran Mannen og opp igjen til brekanten gikk det raskt og greit. På med breutstyret, og med tau klart til bruk gikk vi løs på selve breen. Etter litt prøving og feiling med rutevalget i starten kom Trond og jeg kom litt for høyt opp under Trollguten, mens Johan valgte først å gå litt nedover, holde høyden deretter, runde en liten rygg og så starte selve oppstigningen. Dette så greit ut og vi fulgte etter samme vei. Det viste seg å være svært gode snøforhold helt fra starten. Fast snø med godt feste for stegjern og isøks. Selv om breen var bratt og veien ned svært lang fortsatte vi uten å sikre. Stå godt på begge bein, godt feste for øksa, så to skritt oppover, flytte øksa til nytt feste.. Med Johan som stifinner med to økser i føringa gikk det jevnt oppover. Trond mente Johan var vel ivrig og bare satte av gårde når vi egentlig hadde avtalt et kort strategimøte før selve oppstiginga, men Johan syntes nok strategien sa seg sjøl: Her var det bare å klatre opp under strålende forhold. Fast fin snø og minimalt med is hele veien. En lang, bratt og slitsom oppstigning brakte oss opp på brekanten, og panoramaet og dramatikken i utsynet derfra var vel verdt slitet. Herfra var det bare et kort stykke bort til fast fjell og selve oppstigningen til Trolltind. Etter en god lunsjpause klatra vi opp på toppen og fikk noen nydelige bilder og Johan fikk materiale til sine fenomenale panoramaproduksjoner.
Det var tid for nedstigning. Rappellene gikk fint, Trond ledet an, og etablerte en standplass med isskruer som forankringer for siste delen ned til trygg grunn. Herfra var det et stykke bratt bre fram til fast fjell, men greit å gå. Resten var kjent rute ned fra Trolltindane. Været var fortsatt praktfullt og nedfarten til Troll var en ren nytelse i den tidlige vårkvelden, med ferske og fenomenale turopplevelser i bagasjen.
Ola Trolltind, 360 panorama (Du må ha Quicktime for å sjå filmen)
|
Gløtt gjennom egga ved Mannen
Egga mot Volkonskoga Gora fra Trolltind
Ola og Trond på Toppen
Trond på nedtur
På trygg grunn. Trollveikja bak |
|||